LIMBA LETONĂ

• Limba letonă este limba oficială a Letoniei, ţară membră a Uniunii Europene, astfel fiind şi una din limbile oficiale ale acesteia.

* Aceasta face parte din grupul baltic al limbilor indo-europene.
* Letona este o limbă baltică de est, vorbită de aproape 2 milioane de oameni în Letonia şi în comunităţile din diasporă, inclusiv 85.000 de vorbitori în America de Nord.
* Ca şi limba lituaniană, este rareori atestată înainte de apariţia primelor cărţi tipărite în letonă (1585-1586).
* Elementele esenţiale ale actualei ortografii, care foloseşte alfabetul latin cu o serie de semne diacritice, au fost adoptate în 1908.
* Din punct de vedere tipologic, limba letona este o limba flexionară.
* Fiind în strânsă legătură cu limba lituaniană, limba letonă s-a format până în sec. XVI, dintr-o ramură numită Latgalia. Această ramură cuprindea de asemenea curoniana, semigaliana, seloniana, astăzi dispărute.
* Limba letonă de-a lungul istoriei sale a fost influenţată de mai multe limbi, cum ar fi limba germană, limba rusă şi limba estoniană.
* Letona literară se bazează pe dialectul vorbit în Riga, capitala Letoniei, cu toate că în ultimii ani s-a produs o renaştere a literaturii letone înalte (latgaliană), dialect din estul Letoniei.
* Comparativ cu lituaniana, letona a suferit o serie de schimbări fonetice marcante, deşi structurile gramaticale ale celor două limbi sunt similare.

Personal manager. Birou de traduceri în Moldova Diplom

ALTE SERVICII:

SERVICII:

2020-05-17T13:10:43+00:00