LIMBA PERSANĂ

• Limba persană, cunoscută și ca farsi, este cea mai vorbită limbă a iranienilor și face parte din ramura de limbi indo-iraniene, care la rîndul ei face parte din familia de limbi indo-europene. Este limba Iranului (Persia) și mai este vorbită și în Afganistan.

• Numărul total de vorbitori este mare: peste 40 de milioane de vorbitori de farsi (peste 60% din populația Iranului), peste 14 milioane de vorbitori în Afganistan (aproximativ 50% din populație).

• Trei etape se pot distinge în dezvoltarea limbilor iraniene: veche, mijlocie și modernă. Vechea limbă iraniană este reprezentată de avestan și vechea limbă persană. Avestan este limba Avestei, scriptura sacră a zoroastrianismului. Cu excepția acestei utilizări, limba avestan a murit cu secole înainte de apariția islamului. Vechea limbă persană este înregistrată in sud-vest, în inscriptii cuneiforme ale regilor persani din dinastia Ahemenid (550-330 I.Hr.). Vechea persană și avestan, au asemănări cu sanscrita, și, precum sanscrita, greaca și latina, este un limbaj extrem de flexibil.

2020-05-17T13:05:52+00:00