LIMBA PERSANĂ

• Limba persană, cunoscută și ca farsi, este cea mai vorbită limbă a iranienilor și face parte din ramura de limbi indo-iraniene, care la rîndul ei face parte din familia de limbi indo-europene. Este limba Iranului (Persia) și mai este vorbită și în Afganistan.

• Numărul total de vorbitori este mare: peste 40 de milioane de vorbitori de farsi (peste 60% din populația Iranului), peste 14 milioane de vorbitori în Afganistan (aproximativ 50% din populație).

• Trei etape se pot distinge în dezvoltarea limbilor iraniene: veche, mijlocie și modernă. Vechea limbă iraniană este reprezentată de avestan și vechea limbă persană. Avestan este limba Avestei, scriptura sacră a zoroastrianismului. Cu excepția acestei utilizări, limba avestan a murit cu secole înainte de apariția islamului. Vechea limbă persană este înregistrată in sud-vest, în inscriptii cuneiforme ale regilor persani din dinastia Ahemenid (550-330 I.Hr.). Vechea persană și avestan, au asemănări cu sanscrita, și, precum sanscrita, greaca și latina, este un limbaj extrem de flexibil.

Personal manager. Birou de traduceri în Moldova Diplom

ALTE SERVICII:

SERVICII:

2020-05-17T13:05:52+00:00