LIMBA UCRAINIANĂ

• Limba ucraineană face parte din subgrupul oriental al limbilor slave. Limbile slave sunt o ramură a limbilor indo-europene vorbite in Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Cehia, Croația, Slovacia și Serbia.

• Limba ucraineană este limbă oficială în Ucraina, este vorbită de aproximativ 51 de milioane de oameni dintre care 90% se află in Ucraina.

• Varianta modificată a alfabetului chirilic constituie baza pentru limba ucraineană scrisă precum și a limbilor popoarelor slave cu care se învecinează- poloneza si slovaca în vest, bielorusa in nord și rusa in nord-est. De aceea vocabularul acestora este atît de asemănător încît sunt considerate limbi surori, mai ales limba ucraineană cu limba rusă.

• Cuvinte în limba română împrumutate din limba ucraineană: barabulă, benchetui, bezmetic, buhai, butelcă, calic, caterincă, ciubotă, clăpăug, crainic, criță, cușcă, drâmbă, fald, harbuz, hârcă, hâtru,hoașcă, holtei, horn, hrib, hrișcă, hrubă, hulub, iarmaroc, lan, leah, leoarcă, lețcaie, nămol, neprihănit, pajură, parșiv, pocriș, polonic,prihană, rostopască, spilcuit, tencui, tologi, toropi, toropit, turbincă, zarvă.

Personal manager. Birou de traduceri în Moldova Diplom

ALTE SERVICII:

SERVICII:

2021-04-15T10:58:03+00:00