LIMBA HINDI

• Limba se numeşte Hindi, nu hindu sau hindusă. Hindusa este denumirea religiei (hinduism), iar „hindu” este termenul folosit de indieni pentru a se identifica drept aparţinând acestei religii. Hindi se vorbeşte în jumătatea de nord a Indiei ca limbă maternă, însă este predată în şcoli la nivelul întregului teritoriu.

• Pentru a putea discuta despre limba modernă, hindi, trebuie să ştim câte ceva despre sanscrită. Aceasta a fost introdusă pe teritoriul Indiei de astăzi între 1700-1500 î.e.c. Sanscrita a fost treptat simplificată, proces desfăşurat de-a lungul multor secole, asimilând împrumuturi din diverse limbi, dând naştere limbii moderne, hindi.

• Abia după independenţă, constituţia indiană stabileşte denumirea, statutul, alfabetul şi standardizează scrisul, gramatica şi vocabularul limbii hindi.

• Hindi face parte din marea familie a limbilor indo-europene, sub-ramura limbilor indo-iraniene, sub-ramura indo-ariană, descendentă directă a limbii clasice și vechi sanskrită.

• Hindi este limba modernă, standardizată, ceea ce înseamnă că are o gramatică bine pusă la punct prin reguli, o ortografie controlată (relativ) și beneficiază de literatură de specialitate.Hindi este de asemenea o limbă orientală, cu puternice influențe arabe și persane.

• Fiind o limbă orientală, manifestă toate caracteristicile limbilor din această categorie la capitolul ordinea cuvintelor în propoziție: S-O-V. Asta înseamnă că subiectul va ocupa, de obicei, prima poziție în cadrul propoziției, urmat de complement (O), verbul fiind întotdeauna ultimul.

• În privința alfabetului, scrierea poartă denumirea de Devanagari (”scrierea urbană a zeilor”). Literele au o formă pătrățoasă, uneori ușor rotunjită, vocalele fiind mereu prezente în scriere (spre deosebire de exemple precum scrierea perso-arabă sau ebraică, unde vocalele sunt deseori omise cu desăvârșire). Vocalele au două forme și sunt reprezentate grafic în toate cele patru puncte cardinale (pot fi scrise lângă o consoană, sub ea sau deasupra ei). Pentru o forma un cuvânt, literele sunt unite deasupra cu o linie orizontală.

Personal manager. Birou de traduceri în Moldova Diplom

ALTE SERVICII:

SERVICII:

2020-05-17T13:01:38+00:00